Kerro miten tekoäly tulee muuttamaan koneiden turvallisuuden asiantuntijatyötä ja dokumentointia?
Koneiden turvallisuus ja tekoäly on mielenkiintoinen aihe. Kiinnostusta ei yhtään vähennä, jos esitämme kysymyksen ”Kerro miten tekoäly tulee muuttamaan koneiden turvallisuuden asiantuntijatyötä ja dokumentointia?”
Aihe sopii mielestäni erinomaisesti tähän hetkeen, kun uusi koneasetus 2023/1230/EU julkaistiin viime vuoden kesäkuussa. Tässä asetuksessa on jo ”raapastu” ja tiedostettu tekoäly, mutta emme tiedä, mitä tämä tekoäly tuo tullessaan ja miten se tulee muuttamaan tekemistämme tai turvallisuutta. Voimme vain aavistella, visioida ja jos olet jo käyttänyt tekoälyä, sekä tutustunut aiheeseen, on sinulle muodostunut oma käsitykseni.
Kun lähdin miettimään 2020 kesällä, miten koneiden turvallisuutta saadaan tuotettua helposti, kustannustehokkaasti, ammattilaistasolla riippumatta lähtötasosta, lähtökohtana oli perinteisesti mallinnus, virtaviivaistaminen, tietopankki. Pian mukaan tuli ”ohjelmistorobotiikka” tyyppiset asiat, ”digikaksonen”/mallinnus, videoyhteydet, eli ammattilaiset tehneet sinulle ”elämää helpottavia” tapoja tehdä ja toteuttaa koneiden turvallisuutta. ”Koneiden turvallisuus” on muuntunut jo suussani koneiden tekninen turvallisuus, sillä siellä tehdassalissa on muunkinlaista teknistä turvallisuutta, kuin koneasetuksen alasta.
Nyt kun Step2Safety palvelun riskipistemäärä lähentelee tuhatta, on huomannut näiden ”mallien/digikaksosten/ohjelmistorobotiikan..” hyödyt. Nämä näkyvät erityisesti laadussa, tuottavuudessa. Laadukasta palvelua pystytään tarjoamaan tehokkaammin ja erityisesti pystyy tarjoamaan lopputulemaa – Nolla tapaturmaa, sillä samalla rahalla saadaan enemmän aikaiseksi. Seuraava askel tulee olemaan tekoälyn hyödyntäminen tässä työssä.
Kysyin GhatGPT 4.0 seuraavan kysymyksen ”Kerro miten tekoäly tulee muuttamaan koneiden turvallisuuden asiantuntijatyötä ja dokumentointia?”
Alla oleva vastaus on suoraan GhatGPT antama. Otsikon kuvan on tehnyt tekoäly, lähtötietona: tuo alla oleva teksti, kuvakoko 1024×1024 pikseliä, tehdassali jossa vanha kone ja kahdesti pyysin tekemään uuden kuvan. Itse olen vakuuttunut siitä, että asiantuntijatyö muuttuu rajusti tulevaisuudessa. Ennustan tämä myös koneiden turvallisuuden hallinnan tekniselle sektorille. He, ketkä osaavat tehdä ja toteuttaa käytännössä näitä asioita, tulevat olemaan vahvoilla. Myös asiantuntijat, jotka pystyvät laajentamaan omaa/omia ”hiekkalaatikoita”, ovat vahvoilla. Tuottamaton dokumentoinnin jää pois (nyt on jo jäänyt) tai se tehdään ohjelmistorobotiikalla, tekoälyllä tai vastaavilla työvälineillä.
Jokaisella on oikeus olla omaa mieltä asioista, mutta vauhti on aika huimaa.. Mitä mieltä itse olet tästä kehityksestä?
Tästä alkaa chatgpt 4.0 vastaus
Kerro miten tekoäly tulee muuttamaan koneiden turvallisuuden asiantuntijatyötä ja dokumentointia?
Tekoälyllä (AI) on potentiaali mullistaa koneiden turvallisuuden asiantuntijatyö ja dokumentointi monin tavoin, mikä voi johtaa tehokkaampiin ja tarkempiin työprosesseihin. Tässä muutama esimerkki siitä, miten AI vaikuttaa näihin alueisiin:
- Automatisoitu data-analyysi ja päätöksenteko: AI voi käsitellä ja analysoida valtavia tietomääriä nopeammin ja tarkemmin kuin ihmiset. Tämä tarkoittaa, että koneiden turvallisuuden asiantuntijat voivat hyödyntää AI:ta esimerkiksi riskianalyysien, vaaratilanteiden tunnistamisen ja turvallisuusstandardien noudattamisen seurannassa. AI voi tunnistaa piilotettuja kuvioita ja trendejä, jotka voivat jäädä ihmisanalyytikoilta huomaamatta, mikä parantaa turvallisuuden hallintaa ja ennaltaehkäisevää huoltoa.
- Reaaliaikainen dokumentointi ja raportointi: AI-ohjelmat voivat automatisoida monia dokumentoinnin vaiheita, kuten turvallisuusraporttien kirjoittaminen ja turvallisuustiedotteiden päivittäminen. AI voi kerätä ja järjestellä tietoja reaaliajassa, luoda yksityiskohtaisia raportteja ja varmistaa, että kaikki tiedot ovat ajan tasalla ja tarkasti dokumentoituja. Tämä vähentää inhimillisiä virheitä ja säästää aikaa, jolloin asiantuntijat voivat keskittyä monimutkaisempiin turvallisuustehtäviin.
- Kehittyneet ennusteet ja skenaarioanalyysit: AI:n kyky käsitellä suuria datamääriä ja oppia aikaisemmista tapahtumista mahdollistaa tarkempien turvallisuusennusteiden ja skenaarioanalyysien tekemisen. AI voi simuloida erilaisia olosuhteita ja niiden potentiaalisia seurauksia, mikä auttaa asiantuntijoita suunnittelemaan tehokkaampia turvallisuustoimenpiteitä ja koulutusohjelmia. Näin ollen AI ei ainoastaan auta ymmärtämään nykyisiä riskejä, vaan myös ennustamaan tulevia haasteita ja kehittämään strategioita niiden hallitsemiseksi.
- Koulutus ja ohjeistus: Tekoäly voi tukea asiantuntijoita kehittämällä interaktiivisia koulutusmateriaaleja ja virtuaalitodellisuuspohjaisia harjoitusohjelmia. AI voi räätälöidä koulutusmateriaaleja käyttäjien aikaisemman suorituskyvyn ja oppimistyylit huomioiden, mikä tekee koulutusprosesseista tehokkaampia ja henkilökohtaisempia.
Näiden teknologioiden avulla koneiden turvallisuuden asiantuntijat voivat keskittyä korkeamman tason analytiikkaan ja strategisiin tehtäviin, kun taas rutiininomaiset ja aikaa vievät dokumentointitehtävät voidaan automatisoida. AI:n integrointi turvallisuusasiantuntijoiden työhön voi merkittävästi parantaa turvallisuutta, tehokkuutta ja reagointikykyä turvallisuusongelmiin.
Erityisesti pyytäisin kiinnittämään huomiota lopun yhteenvetoon. Tehokkailla tavoilla tehdä työtä pystymme yhä paremmin keskittymään siihen tärkeimpään asiaan, toteutamaan lopputulemaa, eli koneet ovat turvallisia käyttäjilleen. Tämän tulisi olla jokaisen koneiden turvallisuuden kanssa tekemisissä olevan tärkein prioriteetti.
Jari Saarola, CMSE®
CEO, Certified Machinery Safety Expert (TϋV Nord)
BluePlan Oy
Mielenrauhaa aiheuttavaa turvaosaamista
Gsm +358 40 840 3748
https://www.linkedin.com/in/jarisaarola/
https://www.linkedin.com/company/step2safety/
https://www.linkedin.com/company/blueplan-oy/
#koneturvamies #Step2Safety #blueplanoy #kestäväkehitys #vastuullisuus #turvallisuus #robotiikka #automaatio #hydrauliikka #pneumatiikka #koneturvallisuus #koneasetus